woensdag 3 november 2010
Compassie nog steeds in beeld!
Na 2 conferenties waarop ik uitkomsten van het kwalitatieve onderzoek presenteerde en de acceptatie van het artikel daarover in zowel Verpleegkunde als Nursing Ethics is het weer de hoogste tijd hierover te berichten. In Turku, Finland vond de 11e International Conference Nursing Ethics: Clinical Ethics across the lifespan plaats, waarop zowel collega Jan Jukema als ikzelf een presentatie mochten houden. Het thema sloot mooi aan bij de doelgroep chronisch zieke ouderen. De ook aanwezige Chris Gastmans hield een sterk verhaal over goede zorg waarin kwetsbaarheid volgens hem de trigger is voor het appel dat op de zorgverlener wordt gedaan om goede zorg te leveren. Daarnaast waren veel bijdragen op de conferentie gericht op een zeer divers aanbod van aan ethiek gerelateerd onderzoek. De ICNE geeft ook het blad Nursing Ethics uit waarin begin 2011 mijn artikel zal verschijnen. Mijn presentatie: Compassion in Nursing Practice werd goed ontvangen. Ik bespreek hoe in het onderzoek 7 dimensies van compassie naar voren komen: aandacht, luisteren, confrontatie, betrokkenheid, helpen, aanwezigheid, begrip. Ook bespreek ik enkele thema's vanuit de voorlopige theoretische omschrijving van compassie die ik uit de literatuurstudie heb gedestilleerd. Hierbij geven de participanten in het onderzoek antwoord op vragen zoals bijvoorbeeld: wat is het verschil tussen medeleven en medelijden en in hoeverre zij medeleven daadwerkelijk voelen als eenzelfde pijn of verdriet die de patient ervaart. De andere conferentie vond in Rotterdam plaats: het 4th European Nursing Congress: older persons the future of care. Ook dit thema sloot uiteraard goed aan al was de varieteit in onderwerpen op dit congres veel groter. Wie de presentaties wil bekijken kan dat hier:presentatieICNE en hier:presentatieRotterdam doen. Uiteraard zal ik de artikelen zodra deze gepubliceerd zijn ook op dit blog beschikbaar maken.
vrijdag 19 maart 2010
Artikel in TVZ
Werken met compassie! Zo staat het artikel dat Frida van Dam met mij schreef op de omslag van TVZ aangekondigd. In 'Op zoek naar een basis voor compassie' doen we verslag van een aantal resultaten van het deelonderzoek dat Frida, Alida en Kim als HBOstudenten vorig jaar deden. Het is de bespreking van een onderdeel (23 interviews van de in totaal 61 participanten uit de zeer rijke dataset) van het kwalitatieve onderzoek naar Compassie. Daarnaast is het natuurlijk ook een oproep aan verpleegkundigen om, in afwachting van de rest van de onderzoeksreultaten, alvast toch maar met compassie hun werk te doen. Voor wie interesse heeft: vraag het volledige artikel gerust op (zie ook bij Artikelen op dit blog).
dinsdag 2 maart 2010
Boekbespreking: Compassion and Caring in Nursing
Tsja.. soms zijn anderen je net even voor.... Dit net verschenen boek houdt een warm pleidooi voor compassie als 'sleutel' tot verpleegkundige zorg. De Britse auteurs zijn behalve gezondheidswetenschappers ook werkzaam als verpleegkundig docent. In het boek worden na een introductie op compassion and caring, in 7 hoofdstukken telkens 2 key-themes beschreven: empathy and sensitivity, dignity and respect, listening and responding, diversity and cultural competence, choice and priorities, empowerment and advocacy, die steeds worden toegelicht en besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden (case-study's). Heel aardig is in elk hoofdstuk het item: thoughts for your practice, waar de lezer (verpleegkundige) vragen voorgeschoteld krijgt die het gedachtegoed meteen aan de dagelijkse praktijk koppelen. De literatuur-onderbouwing van elk key-theme in de hoofdstukken is gedegen. In het laatste hoofdstuk komen de auteurs met enkele frameworks waaronder een framework (gebaseerd op de eerdere key themes) voor 'compassionate practice'. Belangrijkste punt van kritiek op het boek mijnerzijds is dat een inhoudelijke verantwoording voor dit framework lijkt te ontbreken. Met andere woorden: er wordt geen beredeneerde danwel empirische bewijsvoering geleverd voor de key themes waaruit compassie zou bestaan. Er is ook geen enkele aanzet om tot een samenhangend concept over compassie te komen. Het boek stelt simpelweg dat compassie noodzaak is en benoemt zonder verdere discussie of kritische beschouwing dat compassie zou bestaan uit de genoemde key-themes. In Nursing Ethics januari 2010 staat een book review (zie bij links op dit blog), waarin reviewer Angela Simpson vergelijkbare punten van kritiek aanvoert. E.e.a. laat echter onverlet dat Compassion and Caring in Nursing beslist een interessante basis voor discussie biedt, en aan te bevelen literatuur is voor ieder die compassie in de zorg wil bevorderen. Ik ben erg benieuwd naar reacties, schroom niet en laat me weten wat jullie van dit boek vinden of reageer op andere items of geef je eigen mening over compassie op dit blog!
Abonneren op:
Posts (Atom)